Systerkaka
Systerkaka, butterkaka eller vaniljkaka, kalla den vad du vill men i boken Sötebröd från Brunkeberg heter den i alla fall systerkaka. Den är ljuvligt god! Jag använder en tårtring som kan justeras till önskad storlek, till detta recept passar 18 cm i diameter. En bulle placeras i mitten och sju bullar runt om. Jag klickar på extra vaniljkräm ovanpå precis innan den åker in i ugnen.
EN SYSTERKAKA
VANILJKRÄM
0,5 vaniljstång eller 1-2 tsk vaniljsocker
125 g mjölk
2 äggulor
30 g socker
12 g maizena majsstärkelse
12 g smör
VETEDEG
19 g röd jäst
125 g kall mjölk
50 g strösocker
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk kardemummakärnor
1/3 tsk salt
250 g vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
VANILJKRÄM
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp. Om du inte har vaniljstång kokar du bara upp mjölken och tillsätter vaniljsockret innan du sätter in den färdiga krämen i kylen.
- Vispa äggulor, socker och maizena i en bunke och tillsätt den heta mjölken. Ta bort vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp under konstant vispande tills den tjocknat.
- Tillsätt smöret och vispa tills det smält.
- Ställ in krämen i kylen.
VETEDEG
- Lös jästen i mjölken i en degblandare.
- Tillsätt socker, smör, mortlade kardemummakärnor, salt och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 15 min. Degen ska vara elastisk, gör gärna ett glutentest.
- Låt degen vila i 10 min.
- Ta ut degen på bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred på vaniljkrämen ända ut i kanterna.
- Rulla ihop degen från kortsidan och skär rullen i 8 bitar.
- Lägg bullarna intill varandra med snittytan uppåt i en tårtring som står på bakplåtspapper. En bulle i mitten och sju bullar runtom.
- Låt bullarna jäsa ca 1 h och 45 min i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Grädda kakan i mitten av ugnen ca 25 min tills den fått en gyllenbrun färg.
- Pensla kakan med uppvispat ägg blandat med 1 msk vatten direkt efter ugnen.