Semmelbullar utan degbladare

Av: Elin Jönsson

Det är inte alla som har en degblandare hemma. Nu i semmelhysterin vill jag därför ge er vägledning i hur ni bakar goda, luftiga bullar med autolysmetoden. ALLA som vill har tid till detta eftersom arbetsinsatsen är minimal. Det är precis samma recept som benämns luftiga semmelbullar här på hemsidan, tillvägagångssättet skiljer sig. Nu funderar jag på om denna bakmetod till och med ger bättre resultat än om degblandare används och smöret tillsätts direkt. Måste provbaka och återkomma!


11 BULLAR

19 g röd jäst
125 g kall mjölk
50 g strösocker
5 g kardemummakärnor
0,5 tsk salt
200-250 g vetemjöl

35 g rumstempererat smör

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt socker, mortlade kardemummakärnor, salt och lite vetemjöl i taget. Rör ihop degen med handen, degen ska vara klistrig när du är klar, det är det viktiga. Du behöver bara blanda ihop ingredienserna.
  3. Låt degen vila 1 h med plast över.
  4. Ta ut degen på bakbord och arbeta in smöret. Tillsätt mjöl när smöret gått in i degen tills du har en mjuk och len deg, den ska INTE vara hård, då har du använt för mycket mjöl. Anledningen till att du ska vänta med att blanda i smöret beror på att smöret hindrar mjölet från att ta upp maximalt med vätska, vilket i sin tur gör att det tar lång tid för gluten att utvecklas. Tillsätts smöret däremot efter vilotid så har mjölet haft tid på sig att absorbera vätskan, det vill säga mjölken.
  5. Dela degen i 11 bitar. Rulla bitarna till bullar och låt sedan bullarna jäsa till dubbel storlek på bakplåtspapper, ca 1,5 h. Sätt plastfolie över bullarna så torkar inte ytan, en torr yta försvårar jäsningen.
  6. Sätt ugnen på 225 °C.
  7. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8-10 min. Pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen med uppvispat ägg blandat med 1 msk vatten. Låt bullarna svalna på galler och frys in de som du inte gör semlor av.
MANDELMASSA OCH FYLLNING

Mandelmassa görs enkelt själv. Skålla 200 g sötmandel, skala och mal med nötkvarn eller köp färdigt mandelmjöl. Blanda mandeln med 200 g socker i en matberedare. Tillsätt 1 äggvita och bearbeta massan tills den precis går ihop. Knåda ihop det sista på bakbord. Plasta och förvara i kylskåp.

Fyllning till 11 bullar görs genom att blanda 100 g mandelmassa med inkråm från bullarna och en skvätt mjölk. Vispa 2,7 dl grädde lätt, klicka på grädden på bullarna och avsluta med ett florsockerpudrat lock.