Semla med surdeg

Av: Elin Jönsson

Min erfarenhet av kanelbullar med surdeg är att det finns en syrlig smak i bullen. Den är jag inte så förtjust i. För att undvika detta lät jag min surdeg stå framme 5 dagar i rumstemperatur innan jag satte deg till mina surdegssemlor. Under de här fem dagarna matade jag surdegen varje dag. Jag hällde först ut allt i burken utom det sista bottenskrapet. Fyllde sedan på med ca 0,5 dl av blandade mjölsorter från Orga kvarn och tillsatte vatten. På lördagen när jag skulle baka semlorna matade jag surdegen på morgonen och lät den sedan bubbla igång tills det var dags att baka. Vilken surdeg jag fick alltså, livfull med mild mjölksyrakaraktär. Tänk på att alla ingredienser till degen ska vara rumstempererade. Semlorna blev bra men jag föredrar ändå semlor bakade utan surdeg.


16-18 SEMLOR

200 g mjölk
85 g socker
1 ägg
10 g havssalt
10 g kardemumma
80 g surdeg
500 g vetemjöl
100 g smör (osaltat)

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, EFTERMIDDAG
  1. Blanda allt utom mjölet och saltet i en bunke med handvisp. Tillsätt lite mjöl i taget, använd sist händerna och arbeta ihop till en deg.
  2. Låt degen vila 1 h.
  3. Vänd degen några gånger på bordet. Smeta ut smöret ovanpå degen och massera sedan in smöret i degen. Vänd degen tills den släpper från bakbordet.
  4. Låt vila under en duk i cirka 30 min. Dela upp degen i 16-18 små bollar à 50-60 g.
  5. Vik in småbitarnas kanter mot mitten så du skapar ytspänning och forma dem så de bli runda. Lägg bullarna på bakplåtspapper och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur 12-14 h.
DAG 2, MORGON
  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Grädda bullarna i 8-10 minuter.
  3. Direkt de kommer ut från ugnen pensla dem med uppvispat ägg blandat med lite vatten.
  4. Blanda ihop mandelmassa och vispa grädde, montera ihop och njut.