Luftiga semmelbullar

Av: Elin Jönsson

Det här är ett riktigt bra recept på semmelbullar. Luftiga och med en fin smak av kardemumma. Jag vill inte ha mina bullar så stora så 11 st blir lagom till detta recept. Mandelmassa görs enkelt själv. Skålla 200 g sötmandel, skala och mal med nötkvarn. Blanda mandeln med 200 g socker, gärna i en matberedare. Tillsätt 1 äggvita och bearbeta massan tills den precis går ihop. Knåda ihop det sista på bakbord.


11 BULLAR

19 g röd jäst
125 g kall mjölk
50 g strösocker
35 g rumstempererat smör
5 g kardemummakärnor
0,5 tsk salt
ca 250 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i mjölken i en degblandare.
  2. Tillsätt socker, smör, mortlade kardemummakärnor, salt och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 15 min. Degen ska vara elastisk, gör gärna ett glutentest.
  3. Låt degen vila i 10 min.
  4. Ta ut degen på bakbord och dela den i 11 bitar. Rulla bitarna till bullar och låt sedan bullarna jäsa till dubbel storlek på bakplåtspapper (ca 1,5 h).
  5. Sätt ugnen på 225 °C.
  6. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8-10 min. Pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen med uppvispat ägg blandat med 1 msk vatten. Låt bullarna svalna på galler och frys in dem som du inte gör semlor av.
  7. Fyllning till 11 bullar görs genom att blanda 100 g mandelmassa med inkråm från bullarna och en skvätt mjölk. Vispa 2,7 dl grädde lätt, klicka på grädden på bullarna och avsluta med ett florsockerpudrat lock.