Kardemummaknutar

Av: Elin Jönsson

Boken Sötebröd från Brunkebergs bageri ger mycket inspiration och lust att baka. Receptet på dessa kardemummaknutar är hämtat därifrån. Bullarna blir luftiga och saftiga och har en härlig smak av kardemumma. Köp alltid hela kardemummakärnor och mal själv, det går inte att jämföra med färdigmalen kardemumma. Jag använder en kvarn till mina kardemummakärnor eftersom de är så hårda att slå sönder i en mortel. Bullarna får en fin glans om de penslas efter gräddningen istället för innan.


11 BULLAR

VETEDEG

19 g röd jäst
125 g kall mjölk
50 g strösocker
50 g rumstempererat smör
5 g kardemummakärnor (1,5 tsk)
1/3 tsk salt
250 g vetemjöl special

FYLLNING

60 g rumstempererat smör
18 g strösocker
18 g vaniljsocker
5 g kardemummakärnor (1,5 tsk)

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i mjölken i en degblandare.
  2. Tillsätt socker, smör, mortlade kardemummakärnor, salt och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 15 min. Degen ska vara elastisk, gör gärna ett glutentest.
  3. Låt degen vila i 10 min.
  4. Rör ihop fyllningen så den blir slät.
  5. Ta ut degen på bakbord och kavla ut en rektangel. Bred på fyllningen ända ut i kanterna. Vik degen dubbel och skär ut 11 remsor. Tvinna varje remsa och sno ihop dem till en knut. Lägg i bullformar i muffinsplåt eller ställ formarna direkt på plåt.
  6. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek (ca 1,5 h).
  7. Sätt ugnen på 225 °C.
  8. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 12 min. Pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen med uppvispat ägg blandat med 1 msk vatten. Strö över nystött kardemumma och råsocker eller pärlsocker.