Croissant

Av: Elin Jönsson

Smaken är nötig och konsistensen är frasig, croissant är en klassiker som är himmelskt god! Jag har bakat från Sebastien Boudets recept, ändringarna från hans recept är några gram extra jäst och så använder jag normalsaltat smör istället för osaltat. Bakningen innehåller olika steg och det tar därmed lite tid innan croissanterna är klara, däremot är stegen väldigt enkla. Genom bilderna guidar jag er igenom momenten. Satsen blir lagom till 18 croissanter, det vill säga något större än de som visas på bild.


18 CROISSANTER

15 g röd jäst
350 g mjölk
60 g socker
12 g oraffinerat havssalt
25 g ägg (ca ett halvt)
600 g vetemjöl
50 g rumstempererat smör
300 g kallt smör till kavling

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
 1. Blanda jäst och mjölk i en bunke. Tillsätt socker, salt, ägg och vetemjöl. Arbeta ihop degen för hand, den kommer vara ganska hård. Låt vila i 45 min. Tillsätt sedan 50 g smör och arbeta in det i degen tills degen är slät.
 2. Lägg degen i en bunke, sätt plastfolie i direktkontakt med degen och ställ in den i kylen över natten.
DAG 2, MORGON
 1. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en rektangel som är 1 cm tjock.
 2. Banka ut smöret på mjöl till en rektangel som är hälften så stor som degen. Lägg smöret på degen och vik in degen över smöret, nyp ihop skarvarna, se bild 2 och 3.
 3. Kavla försiktigt ut degen på längden så att det blir en avlång rektangel, se bild 4.
 4. Gör ett fyrslag, se bild 5 och 6.
 5. Plasta in degen och lägg i kyl i 2 h.
 6. Kavla ut degen igen och gör ett nytt fyrslag, se bild 7, 8 och 9. Plasta in och låt vila i kyl i 2 h.
 7. Kavla ut degen på mjölat underlag till en kvadrat som är 3-4 mm tjock.
 8. Skär ut jämnstora trianglar, se bild 10. Rulla dessa från den breda sidan mot spetsen, dra försiktigt i degen för att få spänning, se bild 11.
 9. Lägg på bakplåtspapper och pensla uppvispat ägg blandat med en nypa salt och lite vatten över croissanterna, se bild 12.
 10. Låt croissanterna jäsa i avstängd ugn med en kastrull hett vatten i botten tills de är dubbelt så stora, ca 1-2 h, se bild 13. Ta då ut croissanterna från ugnen och sätt ugnen på 220 °C.
 11. Pensla croissanterna ytterligare en gång och grädda dem mitt i ugnen 18-20 min, så de är riktigt frasiga och fått fin färg.