Prinsesstårta

Av: Elin Jönsson

Prinsesstårta är nog vår vanligaste tårta och den är ju fantastiskt god om den görs på rätt sätt. Prinsesstårta är nog tyvärr också vår vanligaste tårta som dagligen misshandlas i landets konditorier, där färdiga tårtbottnar, sylt, vaniljkräm och marsipan köps in i vakuumförpackningar och spannar. Där köper kunden en tårta i tron om att konditorn själv bakat allt på plats. Nästa gång ni handlar en prinsesstårta eller annat bakverk på ert favoritkonditori, våga fråga expediten i kassan om allt i tårtan är bakat på plats. Det är bara DU som kan förändra och ställa krav på att konditoriet får upp ögonen för att kunderna vill ha en tårta utan halvfabrikat. Om du dessutom här och nu bakar din egna prinsesstårta vet du hur mycket kärlek som behöver läggas ned på den. Då kan du med kunskap i bagaget säga till expediten att du visst gärna betalar några kronor extra för att tårtan de säljer till dig ska vara HEMbakad. En prinsesstårta har några olika steg och när du är klar med tårtan är du stolt som en tupp. Stegen kan du fördela över några dagar och inom parentesen ser du när. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du tar dig tid i sommar och bakar din egna prinsesstårta, det är som en kärleksförklaring till den du bjuder tårtan på.


EN PRINSESSTÅRTA

MARSIPAN (en vecka innan)

250 g skållad mandel
socker
250 g florsocker (till 360 g blötlagd mandel)
ev färg (ex rödbetspulver)

TÅRTBOTTEN (dagen innan)

150 g ägg
270 g socker
100 g standardmjölk
0,5 tsk vaniljpulver
180 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

VANILJKRÄM (dagen innan)

0,5 vaniljstång
185 g mjölk
42 g äggulor
45 g socker
18 g maizena majsstärkelse
18 g smör

SYLT (några dagar innan)

300 g blåbär eller rabarber eller hallon eller plommon
90 g socker
0,7 citron (zest och saft)

SOCKERLAG (dagen innan)

50 g vatten
50 g socker
Zest från en halv citron
1 krm vaniljpulver

Ca 5 dl vispgrädde till montering

GÖR SÅ HÄR

MARSIPAN
 1. Blötlägg skållad mandel i vatten, lite salt och lite citronsaft över natten. På morgonen hälls vätskan av.
 2. Koka lika stor mängd socker som blötlagda mandlar med en skvätt vatten till 140 °C (mandeln väger efter blötläggning ca 320-360g).
 3. Mixa mandeln fint i matberedare. Lägg över massan i degblandare med flatröraren. Tillsätt sockret i tunn stråle. Häll tillbaka massan i matberedaren och mixa slät. Massan kommer vara ganska lös. Plasta och låt svalna i kyl.
 4. Blanda massan med siktat florsocker och färg till bra konsistens.
TÅRTBOTTEN
 1. Smörj en springform, ca 24 cm i diameter, med smör och sätt fast ett bakplåtspapper i botten.
 2. Vispa ägg och socker fluffigt i 5 min.
 3. Värm mjölken fingervarm tillsammans med vaniljpulvret. Blanda ner det i äggblandningen.
 4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten. Vänd försiktigt så luften bevaras.
 5. Häll smeten i formen och grädda bottnen i 175 °C i nedre delen av ugnen ca 20-30 min. Använd en sticka för att se om kakan är klar.
 6. Låt svalna i formen 10 min efter ugnen och lägg bottnen sedan på galler. När den är sval plastas den in. Kan frysas och bakas någon vecka innan tårtan ska monteras.
VANILJKRÄM
 1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp.
 2. Vispa äggulor, socker och maizena i en bunke och tillsätt den heta mjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp fort på medelhög värme under konstant vispande tills den tjocknat, det tar någon minut.
 3. Sila krämen ner i en bunke, tillsätt smöret och vispa tills det smält.
 4. Ställ in krämen i kylen.
SYLT
 1. Lägg frysta eller färska bär i en kastrull tillsammans med socker, citronzest och citronsaft. Koka på medelvärme till tjock konsistens. Smaka av. Sylten ska vara syrlig och ge en frisk brytning mot resten av tårtan. Häll upp i steriliserad varm glasburk.
SOCKERLAG
 1. Koka upp alla ingredienser och ställ sedan sockerlagen i kylen.
MONTERING (dagen innan eller samma dag som tårtan ska ätas)
 1. Dela tårtbottnen i tre lager.
 2. Ta bottnens översta lager och lägg som botten. Pensla över sockerlag, mest i kanterna.
 3. Spritsa en ring längs kanten på bottnen med grädde. Bred ut sylten över bottnen. Gräddringen gör så att sylten inte rinner ut över kanten när nästa lager läggs på.
 4. Lägg bottnens understa lager över sylten. Pensla över sockerlag och spritsa en ring längs kanten på bottnen med grädde. Bred ut vaniljkrämen över bottnen. Klicka på vispad grädde över vaniljkrämen och forma grädden som en liten kulle.
 5. Lägg sista lagret botten över grädden. Tryck försiktigt till och forma bottnen efter gräddkupolen. Pensla över sockerlag. Bred ett tunt lager grädde runt hela tårtan och låt den sedan stå i kylen 30 min. Ta sedan ut tårtan och bred ett nytt tunt lager grädde runt, mest på kanterna.
 6. Kavla ut marsipanen mellan plastfolie, ganska tunt. Lägg över marsipanen på tårtan. Pudra florsocker på händerna och eventuellt lite på marsipanen så att marsipanen inte fastnar på händerna. Sträck försiktigt på marsipanen runt tårtan för att ta bort vecken.
 7. Dekorera tårtan efter önskemål.