Hallonwilliamtårta

Av: Elin Jönsson

Här är min version av Williamtårta som vanligtvis innehåller päron men som här har bytts ut mot hallon. Sprid ut de olika momenten på olika dagar så blir det inte så körigt den dagen tårtan ska monteras och ätas.

Chokladöverdraget är på plats och tårtan är dekorerad och klar

EN TÅRTA

MARSIPAN

250 g skållad mandel
socker
250 g florsocker (till 360 g blötlagd mandel)

TÅRTBOTTEN

150 g ägg
270 g socker
100 g standardmjölk
0,5 tsk vaniljpulver
180 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

VANILJKRÄM

0,5 vaniljstång
185 g mjölk
42 g äggulor
45 g socker
18 g maizena majsstärkelse
18 g smör

SYLT

300 g hallon
90 g socker
0,7 citron (zest och saft)

SOCKERLAG

50 g vatten
50 g socker
Zest från en halv citron
1 krm vaniljpulver

Ca 5 dl vispgrädde till montering

CHOKLADÖVERDRAG

50 g socker
50 g glykos
250 g grädde
250 g 70 % choklad
50 g rumstempererat smör

GÖR SÅ HÄR

MARSIPAN
 1. Blötlägg skållad mandel i vatten, lite salt och lite citronsaft över natten.
 2. Häll av mandeln och mixa den fint i matberedare. Lägg över massan i degblandare med flatröraren.
 3. Koka lika stor mängd socker som blötlagda mandlar med en skvätt vatten till 140 °C (mandeln väger efter blötläggning ca 320-360g).
 4. Tillsätt sockret i tunn stråle. Häll tillbaka massan i matberedaren och mixa slät. Massan kommer vara ganska lös. Plasta och låt svalna i kyl.
 5. Blanda massan med siktat florsocker till bra konsistens. Marsipanen kan göras minst 1 vecka i förväg.
TÅRTBOTTEN
 1. Klä en springform, ca 24 cm med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
 2. Vispa ägg och socker fluffigt i 5 min.
 3. Värm mjölken fingervarm tillsammans med vaniljpulvret. Blanda ner det i äggblandningen.
 4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner detta i smeten. Vänd försiktigt så luften bevaras.
 5. Häll smeten i formen och grädda bottnen i 175 °C i nedre delen av ugnen ca 20-30 min. Använd en sticka för att se om kakan är klar.
 6. Låt svalna i formen 10 min efter ugnen och lägg bottnen sedan på galler. När den är sval plastas den in. Bottnen kan frysas och bakas någon vecka innan tårtan ska monteras. Bottnen tas då upp samma dag som monteringen och delas enklast halvtinad.
VANILJKRÄM
 1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och stången i en kastrull och häll på mjölken. Låt koka upp.
 2. Vispa äggulor, socker och maizena i en bunke och tillsätt den heta mjölken. Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen sjuda upp fort på medelhög värme under konstant vispande tills den tjocknat, det tar någon minut.
 3. Sila krämen ner i en bunke, tillsätt smöret och vispa tills det smält.
 4. Ställ in krämen i kylen. Krämen görs helst dagen innan montering.
SYLT
 1. Lägg frysta eller färska bär i en kastrull tillsammans med socker, citronzest och citronsaft. Koka på medelvärme till tjock konsistens. Smaka av. Sylten ska vara syrlig och ge en frisk brytning mot resten av tårtan. Häll upp i steriliserad varm glasburk om du inte ska använda sylten de kommande dagarna. Steriliseringen förlänger hållbarheten på sylten. Låt svalna och ställ sedan i kyl.
SOCKERLAG
 1. Koka upp alla ingredienser och ställ sedan sockerlagen i kylen. Kan göras några dagar i förväg.
MONTERING (dagen innan eller samma dag som tårtan ska ätas)
 1. Dela tårtbottnen i tre lager.
 2. Ta bottnens översta lager och lägg som botten. Pensla över sockerlag, mest i kanterna.
 3. Spritsa en ring längs kanten på bottnen med grädde. Bred ut nästan all sylt över bottnen. Spara lite till hallongrädden. Gräddringen gör så att sylten inte rinner ut över kanten när nästa lager läggs på.
 4. Lägg bottnens understa lager över sylten. Pensla över sockerlag och spritsa en ring längs kanten på bottnen med grädde. Bred ut vaniljkrämen över bottnen.
 5. Blanda en klick hallonsylt med grädden (spara lite icke smaksatt grädde till strykning av tårtan). Lägg hallongrädden ovanpå vaniljkrämen och forma grädden som en kupol.
 6. Lägg sista lagret botten över hallongrädden. Tryck till försiktigt. Pensla över sockerlag (allt går inte åt). Stryk ett tunt lager grädde runt hela tårtan och låt den sedan stå i kylen, så här långt kan tårtan förberedas dagen innan om så önskas.
 7. Kavla ut marsipanen tunt mellan plastfolie. Dra av plasten på ena sidan som läggs mot tårtan. Dra av plasten på den andra sidan också när marsipanen hamnat på rätt plats ovanpå tårtan. Pudra händerna med florsocker och släta ut marsipanen med handflatan och sidan på handen. Marsipanen är ömtålig så ta det försiktigt.
 8. Ställ in tårtan i kylen medan du gör chokladöverdraget.
 9. Chokladöverdrag: Koka upp socker, glykos och grädde i en kastrull. Ta genast av den från plattan.
 10. Tillsätt hackad choklad och rör om till en jämn massa. När massan är runt 40 °C klickar du i det rumstempererade smöret. Rör om tills smöret är helt smält.
 11. Häll chokladen över marsipanen. Om chokladen blir ojämn kan den jämnas till med en ren varm palett. Dekorera tårtan med hallon och blommor.