Vaniljhjärta

Av: Elin Jönsson

Två provbakningar senare är jag helt nöjd med mina vaniljhjärtan. Jag har nu provbakat tre olika sorters degar och två sorters vaniljkräm. Vaniljhjärta 1: bakad på linzerdeg. Degen består av vetemjöl, smör, florsocker, vaniljsocker, salt och äggula. Den klassiska vaniljkrämen består av mjölk, vaniljpulver, äggula, socker, maizena och smör. Resultatet blev färglöst, insjunket hjärta med smulig konsistens. Vaniljhjärta 2: degen består av vetemjöl, potatismjöl, smör, socker och äggula. Vaniljkrämen består av mjölk, ägg, socker, potatismjöl och vaniljsocker. Resultatet blev inte alls aptitligt med den klistriga vaniljkrämen och den genomträngande smaken av stärkelse och socker. Vaniljhjärta 3: bakad på klassisk mördeg. Degen består av vetemjöl, smör, socker och ägg. Även denna bakad på klassisk vaniljkräm. Resultatet får smaklökarna att dansa i munnen med det spröda skalet och framträdande smakerna av smör och vanilj. Fullträff! Här kommer receptet som kommer från den inspirerande bloggen sarabakar.se

Vaniljhjärta 3

20 VANILJHJÄRTAN

MÖRDEG

400 g smör, rumstempererat
200 g socker
1 ägg
600 g vetemjöl

VANILJKRÄM

500 g mjölk
1-2 krm vaniljpulver/ 1 vaniljstång
120 g äggula
125 g socker
40 g maizena
25 g smör

GÖR SÅ HÄR

MÖRDEG
 1. Blanda ihop smör och socker med händerna. Tillsätt ägg och vetemjöl och arbeta ihop degen så snabbt som möjligt. Annars blir degen kompakt och mister sig sprödhet. Plasta in och lägg i kyl över natten.
VANILJKRÄM
 1. Koka upp mjölk och vanilj. Låt dra en stund.
 2. Vispa ihop äggula, socker och maizena.
 3. Häll mjölken över äggblandningen och vispa slät. Häll tillbaka i kastrullen.
 4. Värm vaniljkrämen på medel/svag värme under konstant omrörning. Krämen ska bli tjock vilket tar några minuter. Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret.
 5. Sila vaniljkrämen genom en sil ner i en ren bunke. Sätt plastfolie i direktkontakt med krämen och ställ bunken i vattenbad för snabb avsvalning.
MONTERING
 1. Knåda hastigt ihop degen som du tar direkt från kylen så att den blir kavlingsvänlig.
 2. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och fodra formarna. Använd en degklump för att trycka till degen så den får kontakt med formen.
 3. Spritsa vaniljkräm ner i formarna och täck med ett lock av mördeg. Kavla över formarna så att kanterna trycks till.
 4. Grädda i 200 °C i ca 15 min eller tills de fått en gyllenbrun färg.
 5. Låt kakorna svalna innan de lossas från formarna. Sikta över florsocker innan servering.