Mazarin

Av: Elin Jönsson

Mazarin är en riktig klassiker. Den ska vara saftig och lite spröd. Degen ska arbetas ihop så snabbt som möjligt och fyllningen ska inte röras för mycket för då slås för mycket luft in. Detta recept hämtade jag från boken Sötebröd av Helene Johansson och det blev mycket bra. Mandelmassan gör du enkelt själv genom att blanda 200 g mandelmjöl med 200 g socker i en matberedare. Tillsätt en äggvita och arbeta i maskin tills den precis går ihop, forma massan till en rulle och plasta in. Lägg i kyl, klart! Mazarinerna ska egentligen vara avlånga men i brist på formar blev de runda.


24 MAZARINER

MÖRDEG

100 g strösocker
200 g rumstempererat smör
300 g vetemjöl
15-30 g vatten
1 nypa salt

FYLLNING

500 g riven mandelmassa
100 g socker
250 g rumstempererat smör
5 ägg
40 g vetemjöl

GLASYR

120 g florsocker
50 g hallon

GÖR SÅ HÄR

  1. Nyp ihop socker, smör och salt för hand. Tillsätt siktat vetemjöl och vatten och arbeta tills degen går ihop. Låt vila 30 min i kyl.
  2. Kavla ut mördegen till en ca 3 mm tjock platta. Ställ ihop formarna och lägg degplattan över. Fodra formarna försiktigt och skär av överflödig deg längs kanterna med kniv.
  3. Blanda mandelmassa och socker till fyllningen. Tillsätt smör och rör till en slät konsistens. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt omrörning. Vänd sist ner mjölet.
  4. Fyll formarna med fyllningen upp till 2/3-delar.
  5. Grädda i 200 °C i 15-18 min. Ta ut mazarinerna och vänd dem genast upp och ned. Låt svalna i formarna med den gräddade sidan nedåt.
  6. Mosa hallonen och sila bort kärnorna. Blanda purén med florsockret och bred glasyren på svala mazariner.