Hallonmakroner
Många provbakningar har det blivit, men nu är jag så nöjd jag kan bli. Makroner tillhör de mest tekniskt svåra bakverken du kan göra. Felsökning är A och O för att komma till rätta med ett misslyckat bak. Allt måste stämma med mandelmjölet, marängen, smetens konsistens och värmen i ugnen. Selton mandelmjöl ger mycket bra resultat tack vare att det är så fint malt. Värmen i ugnen kan variera mellan 145-160 °C, det får du prova dig fram. Använd inte hålplåt utan en vanlig hel plåt. Non-stick bakplåtspapper ger bäst resning på skalen. Viktigt är också att makronerna är klibbfria när de sätts in i ugnen, annars behöver de vila en stund till. Tänk på att knäcka äggen dagen före du ska baka så att vitan får mogna i rumstemperatur.
30 MAKRONER
FYLLNING
50 g hallonpuré
2 msk vispgrädde
125 g vit choklad
SKALEN
120 g äggvita uppdelat i två skålar, alltså 60 g i varje skål
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
150 g mandelmjöl från Selton
150 g florsocker
färgpulver
35 g socker
GÖR SÅ HÄR
FYLLNING
- Koka upp hallonpuré och grädde.
- Tillsätt finhackad choklad och rör slät. Häll upp i en skål, plasta och låt vila i rumstemperatur till dagen efter.
SKALEN
- 24 timmar innan du ska baka mäter du upp äggvitan i två skålar. Sätt plast över och låt stå i rumstemperatur till dagen efter.
- Väg upp socker och vatten till sockerlagen i en lite kastrull.
- Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt önskat färgpulver och rör runt med en sked tills allt är väl blandat.
- Väg upp 35 g socker i en liten skål.
- Stick ner en termometer i kastrullen med sockerlag och börja koka massan till 118 °C, var noga med de exakta graderna.
- Häll 60 g av äggvitan i en rostfri bunke, använd bunken till degblandaren om du har en sådan. Under tiden som sockerlagen kokar vispar du äggvitan till ett fast skum för hand. Placera bunken i degblandaren och sätt på vispen. Tillsätt därefter 35 g socker under fortsatt vispning.
- När sockerlagen är klar hälls den, under vispning på lägsta hastighet i maskin, i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen stelnar i kastrullen.
- Vispa marängen tills den är helt kall och glansig, ca 5-10 min.
- Tillsätt därefter resterande 60 g äggvita i mandelmjölblandningen och vänd runt försiktigt.
- Vänd ner marängen i mandelblandningen, lite maräng i taget. Vänd runt tills allt är väl blandat och du har en trögflytande smet.
- Häll smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut 60 små rundlar på non-stick bakplåtspapper, inte för tätt. Smeten ska efter några sekunder flyta ut något och få en slät yta. Bildar smeten toppar behövs lite mer ovispat äggvita i smeten.
- Låt vila i 30 min. När 30 min har gått känner du försiktigt på en makron, den ska ha bildat en yta som gör att du inte blir kletig på fingret.
- Grädda skalen i 145 °C i ca 12 min mitt i ugnen på en hel plåt, inte på en plåt med hål i.
- Låt makronerna svalna på bakplåtspappret och dra dem sedan försiktigt från pappret.
- Spritsa en klick fyllning på hälften av skalen och sätt på lock. Lägg makronerna i en tät burk och låt dem vila i kylen till dagen efter.