Pizza med vetesurdeg

Av: Elin Jönsson

Det här är mitt favoritrecept på pizzadeg som är hämtat från Martin Johanssons bok Bröd och Pizza. Degen är lättarbetad och blir härligt luftig och smakrik tack vare surdegen och den långa jäsningen. Degen görs kvällen innan och får jäsa i kylen. Till degen använder jag vetesurdeg som ger en luftigare pizzabotten än om rågsurdeg eller blandsurdeg används. Bäst blir pizzan med vetemjöl från Orga Kvarn.


EN PIZZA

75 g vetesurdeg
60 g kallt vatten
0,5 tsk socker
0,5 tsk salt
6 g olivolja
110 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda alla ingredienser för hand i en bunke, degen behöver inte knådas.
  2. Låt degen vila i 45 min.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den om du gör mer än en pizza. Forma bitarna till bullar genom att ta tag i degbitens kanter och vik in mot mitten, gör detta några varv så att undersidan blir spänd och slät.
  4. Lägg degbiten/arna på en bricka och häll en droppe olja ovanpå varje bulle. Sätt plastfolie över, oljan förhindrar att plasten fastnar i degen. Låt degen jäsa i kylen tills det är dags att grädda pizzor nästa dag.
DAG 2, KVÄLL
  1. Sätt ugnen på max och ta fram degen från kylen.
  2. Förbered toppingen innan du bakar ut pizzorna. Förslag på topping är tomatsås, buffelmozzarella, stekt zucchini eller aubergine, kokt skinka i tunna skivor och champinjoner.
  3. Lägg en pizzadegbit på ett ordentligt mjölat bakbord. Vänd degen i mjölet och tryck/dra försiktigt ut degen för hand. Avsluta med att ta upp degen och använd ovansidan av dina kupade händer för att sträcka ut degen lite till. Lägg pizzan på bakplåtspapper.
  4. Lägg på toppingen och grädda pizzan på baksten (eller förvärmd plåt) ca 10 min.