Pizza med jäst

Av: Elin Jönsson

Det här pizzareceptet kommer från Martin Johanssons bok Bröd och pizza. Degen behöver bara röras ihop och görs kvällen innan alternativt på morgonen samma dag som pizzan ska gräddas. Längre jäsning ger mer smak. Degen är lättarbetad, elastisk och mjuk och den utvecklar ett fint glutennätverk under de 45 minuterna som den vilar.


EN PIZZA

2 g jäst
100 g kallt vatten
7 g olivolja
150 g vetemjöl special
2 g socker
3 g salt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Lös jästen i vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop degen tills allt är blandat, ingen knådning behövs.
  3. Låt degen vila i 45 min.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den om du gör mer än en pizza. Forma bitarna till bullar genom att ta tag i degbitens kanter och vik in mot mitten, gör detta några varv så att undersidan blir spänd och slät.
  5. Lägg degbiten/degbitarna på en bricka och häll en droppe olja ovanpå varje bulle. Sätt plastfolie över, oljan förhindrar att plasten fastnar i degen. Låt degen jäsa i kylen tills nästa dag då pizzorna ska gräddas.
DAG 2, KVÄLL
  1. Sätt ugnen på max och ta fram degen från kylen.
  2. Förbered toppingen innan du bakar ut pizzorna. Förslag på toppning är tomatsås, buffelmozzarella, tunt skivad zucchini, chorizo i tunna skivor, salladslök och champinjoner.
  3. Lägg en pizzadegbit på ett ordentligt mjölat bakbord. Vänd degen i mjölet och tryck/dra försiktigt ut degen för hand. Avsluta med att ta upp degen och använd ovansidan av dina kupade händer för att sträcka ut degen lite till. Lägg pizzan på bakplåtspapper.
  4. Lägg på toppingen och grädda pizzan på baksten (eller förvärmd plåt) ca 10 min.