Pizza Margherita

Av: Elin Jönsson

Ibland är det enklaste det allra godaste! Pizza Margherita är en ny favorit hos oss där pizzabottnen kalljäser med vetesurdeg. Buffelmozzarella läggs på bottnen tillsammans med små tomater och färsk basilika. Olivolja droppas på pizzan när den är färdiggräddad och till det några drag med pepparkvarnen och en näve ruccola. Rena och enkla smaker i fantastisk symfoni.


EN PIZZA

75 g bubblig vetesurdeg
60 g vatten
0,5 tsk socker
0,5 tsk salt
6 g olivolja
110 g vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda alla ingredienser för hand i en bunke, degen behöver inte knådas.
  2. Låt degen vila i 45 min.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den om du gör mer än en pizza. Forma bitarna till bullar genom att ta tag i degbitens kanter och vik in mot mitten, gör detta några varv så att undersidan blir spänd och slät.
  4. Lägg degbiten/arna på en bricka och häll en droppe olja ovanpå varje bulle. Sätt plastfolie över, oljan förhindrar att plasten fastnar i degen. Låt degen jäsa i kylen tills det är dags att grädda pizzor nästa dag.
DAG 2, KVÄLL
  1. Sätt ugnen på max och ta fram degen från kylen.
  2. Förbered toppingen.
  3. Lägg en pizzadegbit på ett ordentligt mjölat bakbord. Vänd degen i mjölet och tryck/dra försiktigt ut degen för hand. Avsluta med att ta upp degen och använd ovansidan av dina kupade händer för att sträcka ut degen lite till. Lägg pizzan på bakplåtspapper.
  4. Lägg på toppingen och grädda pizzan på baksten (eller förvärmd plåt) ca 10 min.