Wapnö dinkel

Av: Elin Jönsson

Wapnö ligger vid Halmstad och i deras gårdsbutik kan man köpa deras mjöl och mejeriprodukter och mycket mer. Ett fint koncept att förädla det som odlas och produceras på gården. Jag handlade såklart deras dinkelmjöl, fullkorn och siktat och deras siktade vetemjöl. Mjölet innehåller inga tillsatser och spannmålet mals på Berte Qvarn i Slöinge. Dinkelmjölet provbakade jag med och fick ett fantastiskt gott bröd med mycket kraft och spänst genom autolys.


ETT BRÖD

50 g hel dinkel
225 g vatten
100 g surdeg
10 g oraffinerat havssalt
100 g Wapnö fullkornsdinkel
250 g Wapnö siktat dinkel

GÖR SÅ HÄR

DAG 1
  1. Rosta den hela dinkeln i 200 °C ca 10 min så den får lite färg. Lägg den sedan i en kastrull, täck med vatten och koka dinkeln i 15 min. Låt vattnet och kornen svalna innan du häller av vattnet.
  2. Blanda den hela dinkeln med de andra ingredienserna i en bunke för hand. Täck med lock och låt degen vila några timmar. Under tiden vänder du degen några gånger så den blir slät och fin.
  3. Häll ut degen på bakbord och forma till ett bröd. Lägg i form eller jäskorg. Täck med plast och låt stå framme i rumstemperatur så att jäsningen kommer igång. Ställ sedan in brödet i kylen över natten.
DAG 2
  1. Ta fram brödet i rumstemperatur om det inte är färdigjäst.
  2. Grädda brödet i 200-250 °C tills innertemperaturen är 98 °C. Låt svalna och njut.