Virveldinkel med dinkelflingor

Av: Elin Jönsson

Virveldinkel är ett mjöl med 100 % fullkorn, jag köpte mitt från Warbro kvarn. Dinkeln mals i en virvelkvarn där spannmålet med hjälp av en luftström virvlas runt i en stenskål och på så vis slipas det sakta ned mot skålens kanter till fluffigt mjöl. Resultatet blir ett smakrikt mjöl fullt med näring! Skållade rostade dinkelflingor ger en extra smakdimension.


ETT BRÖD

DAG 1, MORGON

30 g dinkelflingor
60 g kokande vatten

DAG 1, EFTERMIDDAG

250-300 g ljummet vatten
100 g bubblig surdeg
10 g salt
300 g virveldinkel
100 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, MORGON
  1. Rosta dinkelflingorna i en torr stakpanna tills de fått färg. Häll över dem i en skål och slå på kokande vatten. Plasta och låt stå över dagen.
  2. Mata din surdeg så den är bubblig till eftermiddagen.
DAG 1, EFTERMIDDAG
  1. Väg upp alla ingredienser i en skål, börja med 250 g vatten och tillsätt mjölet lite i taget. Degen ska vara mjuk och klistrig, så känn efter hur mycket vatten du behöver. Arbeta degen för hand tills allt är blandat.
  2. Låt degen vila 30-60 min, vik degen och arbeta samtidigt in en skvätt vatten under varje vikning. Mjölet suger åt sig vätskan allt eftersom degen vilar och bildar glutennätverk. Upprepa vikningarna 3-4 gånger med ca 30 min mellanrum.
  3. Vik in dinkelskållningen vid sista vikningen.
  4. Forma till ett bröd och lägg i mjölad jäskorg. Låt jäsa i kyl till dagen efter.
DAG 2
  1. Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen om du har en, eller grädda på baksten eller uppvärd plåt. Efter en timme är grytan riktigt varm, häll då ut brödet i grytan på bakplåtspapper, sätt på locket och grädda brödet i 20 min. Ångan som avges av brödet stannar kvar i grytan och hjälper brödet att resa sig maximalt. Ta av locket och grädda ytterligare 20-25 min till fin krispig yta.