Surdegsbaguette
Fy tusan vad gott det här blev! Segt inkråm, smakrik skorpa och lagom håligt. Lite pyssel men det är så värt det, det här kommer jag baka många gånger i sommar.
TRE BAGUETTER
DAG 1, MORGON
30 g surdeg
63 g vatten
63 g vetemjöl special
DAG 1, SEN EFTERMIDDAG
1 g jäst (kan uteslutas)
250 g kallt vatten
surdegen från morgonen
350–400 g vetemjöl special
10 g havssalt
GÖR SÅ HÄR
DAG 1, MORGON
- Blanda allt i en bunke, täck med lock och låt den stå i rumstemperatur tills den blivit bubblig.
DAG 1, SEN EFTERMIDDAG
- Lös jästen i vattnet i en assistent.
- Tillsätt surdegen och vetemjöl lite i taget. Kör maskinen tills allt blandats ordentligt.
- Låt degen vila 60 min.
- Arbeta degen 10 min, tillsätt sedan saltet och kör 5 min till.
- Låt degen vila i bunken 1,5 h.
- Häll ut degen på mjölat bakbord utan att arbeta den och dela den i 3 bitar. Snurra bitarna försiktigt och lägg dem sedan på mjölad baguetteplåt eller handduk som du viker upp mellan baguetterna. Lägg dubbla handdukar över bröden och ställ in i kylen för jäsning över natten.
DAG 2, MORGON
- Ta ut baguetterna ur kylen om de inte är färdigjästa.
- Sätt ugnen på 260 °C.
- Snitta baguetterna och sätt in bröden i mitten av ugnen. Spraya med vatten in i ugnen innan du stänger ugnsluckan. Grädda i ca 15 min eller tills de fått fin färg.