Majsbröd

Av: Elin Jönsson

Majs tillhör sädesslagen och har sina hemtrakter i Mexiko. Det finns olika former av majs som man kan använda till bröd. Bland annat majsmjöl och polenta. Majsmjöl framställs genom malning av solmogen torkad majs. Polenta är ett annat namn för majsgryn och framställs genom grovmalning av torkad majs. Vi har nog alla ätit tortillasbröd som är gjorda på majsmjöl. Eftersom majsen är söt så är också majsmjölet ganska sött. Majs är också glutenfritt. I och med att det är glutenfritt bildar det inga glutentrådar så som vetemjöl gör vilket gör att det blir lite svårt att få till en riktigt bra deg om man använder för mycket majsmjöl. Därför bör du tänka på att alltid använda vetemjöl också när du använder majsmjöl. Här kommer ett recept på majsbröd med inspiration från ett ostbröd från boken Bröd från Brunkeberg. Brödet blir mycket gott och mjukt.

Dags för brödet att jäsa i kylen över natten.

ETT BRÖD

7 g jäst
250 g vatten
100 g surdeg
7 g ljus sirap
75 g majsmjöl
350 g vetemjöl special
10 g havssalt
50 g majskorn, mixade

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
 1. Lös jästen i vattnet i en assistent.
 2. Tillsätt surdeg, sirap, majsmjöl och vetemjöl lite i taget.
 3. Arbeta degen i 15 min i assistenten.
 4. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min.
 5. Tillsätt den mixade majsen och arbeta degen tills majsen är jämnt fördelat i degen.
 6. Låt degen jäsa i 30 min.
 7. Häll ut degen på bakbord och runddriv degen till en rund boll. Låt degen vila i 10 min så att ytspänningen minskar, det gör att man sedan enklare kan forma ett bröd av degen.
 8. Rulla ut degen till ett avlångt bröd och lägg det i en smord form. Mjöla brödet på ovansidan och sätt plastfolie löst ovanpå formen. Ställ in brödet i kylen och låt det jäsa över natten.
DAG 2, MORGON

1, Ta fram brödet i rumstemperatur och låt det jäsa i 1 h.

 1. Sätt ugnen på 250 °C.
 2. Snitta brödet och ställ in det i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min.
 3. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 45 min. Ta gärna ut brödet ur formen när 10-15 min återstår av gräddningstiden, då kommer du få en fin skorpa runt om hela brödet.