Hälsobullar

Av: Elin Jönsson

Var det någon som såg när jag var med i Hemmets veckotidning på sidan ”mitt bästa bröd”? (Jag vet, det är en tanttidning men men) Det jag skulle komma fram till var i alla fall att jag nu har utvecklat det där receptet som jag skickade in. Det är exakt samma ingredienser som innan men det är vägen fram till den färdiga bullen som jag ändrat. Tidigare hade dessa bullar en tendens till att bli rätt så kompakta så jag tänkte om och fick en väldigt fluffig, luftig och vansinnigt god bulle. Receptet är från den goda hemkunskapstiden.


16 BULLAR

DAG 1, KVÄLL

0,75 dl rågflingor
0,75 dl krossad råg
1,5 dl kokande vatten

DAG 2, MORGON

35 g jäst
2 dl kall mjölk
1 dl kallt vatten
37 g olja eller smält smör
1 msk sirap
3 dl rågsikt
ca 3-3,75 dl vetemjöl special
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Koka upp vattnet och mät upp rågflingor och krossad råg i en bunke. Häll det kokande vattnet över och rör runt till en gröt. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Lös jästen i vattnet och mjölken.
  2. Tillsätt olja eller smör, sirap, rågsikt och ungefär hälften av vetemjölet. Arbeta degen i assistent i 10 min.
  3. Tillsätt skållningen från dagen innan, saltet och resten av vetemjölet lite i taget. Degen ska precis släppa från bunkens kanter. Arbeta degen i 5 min.
  4. Låt degen jäsa i 10 min.
  5. Sätt ugnen på 225 °C.
  6. Häll ut degen på bakbordet och dra försiktigt ut den till en avlång rektangel utan att arbeta den. Skär ut 16 bitar av rektangeln och lägg dem på plåt.
  7. Låt bullarna jäsa i 30-40 min.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min.