Frasigt ljust surdegsbröd

Av: Elin Jönsson

Förra veckan kom jag på att det var himla länge sedan jag bakade ett ljust, segt och saftigt bröd! Jag har haft det här receptet på vänt länge så då passade jag på att testa det. Det är inget märkvärdigt med receptet men det blev väldigt gott. Brödet är väldigt enkelt att baka men kräver att man är hemma en dag. Ät det gärna till en pastarätt eller till fisk, eller varför inte till frukost. Det är såklart godast samma dag det är bakat då det har sin knapriga yta, men det går utmärkt att frysa in.


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

35 g surdeg
110 g vetemjöl
100 g vatten

DAG 2, MORGON

200 vatten
surdegen från gårdagen
7 g salt
300 g vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
 1. Blanda surdeg, mjöl och vatten tills allt är jämnt fördelat. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
 1. Blanda vatten, surdeg, salt och vetemjöl lite i taget. Blanda tills allt är jämnt fördelat, någon minut räcker. Degen kommer vara ganska lös och kletig men det är helt i sin ordning. Täck bunken med lock.
 2. Låt degen jäsa 30 min.
 3. Vik degen genom att ta tag i degens kanter, dra försiktigt och vik in mot mitten. Gör på det viset tills du kommit varvet runt, undersidan ska hamna uppåt. Blöta handen så kommer degen inte att fastna.
 4. Låt degen jäsa 45 min.
 5. Vik degen
 6. Låt degen jäsa 45 min
 7. Vik degen sista gången.
 8. Låt degen jäsa 60 min.
 9. Häll ut degen på mjölat bakbord utan att arbeta den. Den kommer vara härligt luftig och fluffig så ta det försiktigt. Dra ut degen till en kvadrat, vik ena sidan in mot mitten och sedan andra sidan över så att du får ett avlångt bröd.
 10. Lägg över brödet på hålplåt eller vanlig plåt och låt jäsa i 60 min.
 11. Sätt ugnen på 250 °C i god tid innan brödet ska gräddas.
 12. Sätt in brödet i mitten av ugnen, jag använde hålplåt ovanpå baksten. Spraya vatten in i ugnen innan du stänger ugnsluckan. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 20-25 min.