Bagels

Av: Elin Jönsson

Att koka degbitar känns minst sagt märkligt men det är så det går till när bagels bakas. Jag har provbakat mig fram till det bästa bagelsreceptet. Bagel 1: jäst, vatten, salt, honung och vetemjöl. Bagel 2: poolish (fördeg med jäst, vatten, honung, vetemjöl), jäst, vatten, vetemjöl, olja och salt. Bagel 3: vatten, salt, surdeg och lantvetemjöl. Resultatet visar att bagel 1 blev luftig och smaklös. Bagel 2 fick bra seg konsistens och var kompaktare än bagel 1, vilket föredras. Bagel 3 är mitt improviserade recept som sopar hem segern. Detta i samråd med smakrådet här hemma. Denna bagel får ett smakrikt inkråm och något seg konsistens. Delas och rostas på den snittade sidan och äts klassiskt med philadelphiaost.

överst: surdegsbagel, höger: jästbagel, vänster: poolishbagel

SEX BAGELS

  • 200 g vatten
  • 100 g surdeg
  • 350 g lantvetemjöl (jag använde mjöl från Lyckebo Gård, Växjö
  • 10 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda ihop vatten, surdeg och mjöl i degblandare i 10 min.
  2. Tillsätt saltet och arbeta i 5 min till.
  3. Låt degen vila 2-3 h, vik degen två gånger under tiden.
  4. Bita upp degen och rulla längder av bitarna. Nyp ihop ändarna. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa över dagen i rumstemperatur.
  5. När bröden är färdigjästa kokar du upp en kastrull med vatten. Lägg ner 2-3 bagels åt gången i vattnet och låt sjuda 1-2 min/sida. Låt rinna av på papper.
  6. Lägg tillbaka på bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö på önskad topping. Grädda i 200-225 °C i 15-20 min tills de fått fin färg.