Äppelkubb

Av: Elin Jönsson

Det här var ett nytt sätt för mig att baka bröd på, i gjutjärnsgryta, och gud vad det blev trevligt. Egentligen hade jag velat ha en träram att baka bröden i men eftersom jag inte har det var jag tvungen att hitta på något annat. Kubb är ursprungligen ett runt högt bröd som förr kokades i många timmar i en speciell form. Det är kanske inte så många av oss tänker sig ett kubb idag. För mig är kubb ett knubbigt fyrkantigt mjukt, luftigt och saftigt bröd, alltså inte alls som det ursprungligen såg ut. Kanske en förändrad syn som dagens bagare infört. Kan vara det bästa ljusa täta bröd jag bakat. Lova att prova ni också.


TVÅ KUBB

500 g vatten
200 g surdeg
25 g rumstempererat smör
175 g rågsikt
650 g vetemjöl special
20 g havssalt
120 g skalat tärnat äpple/päron

solrosfrö till topping

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, MORGON
  1. Mata surdegen så den är riktigt bubblig när du ska använda den senare på eftermiddagen.
DAG 1, EFTERMIDDAG
  1. Skala och kärna ur äpplet och skär i bitar, ca 1 cm stora.
  2. Väg upp vatten, surdeg, smör, rågsikt och vetemjöl i en degblandare. Arbeta degen i ca 10 min. Tillsätt salt och arbeta i ytterligare 10 minuter. Tillsätt äppelbitarna allra sist, blanda försiktigt in i degen.
  3. Låt degen vila i ca 2 h. Ta tag i degens kanter och vik in mot mitten så att undersidan hamnar uppåt när halva tiden gått.
  4. Smörj en gjutjärnsgryta ordentligt med smör (man kan också ta vanliga avlånga brödformar om man saknar gjutjärnsgryta).
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och rundriv dem, doppa ovansidan i solrosfrön o lägg ner bröden bredvid varnade i grytan. Pensla bröden runt om med smält smör, glöm inte att pensla emellan bröden så att de sedan går lätt att dela på när de är gräddade.
  6. Sätt på locket på grytan och ställ in den i kylen över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Ta ut bröden ur kylen och låt dem jäsa färdigt i rumstemperatur om de inte är klara.
  3. Sätt in grytan med bröden längst ner i ugnen och spraya vatten in i ugnen. Grädda i 10 min och sänk sedan temperaturen till 200°C och baka i ytterligare ca 40 min, eller tills innertemperatur är 98 °C.