Surdegsbröd med havrekärnor

Av: Elin Jönsson

Havrekärnor består av kärnan från havre, ganska logiskt, som man har pressat ihop. Konsistensen är relativt mjuk vilket gör att man kan använda havrekärnor direkt i degen utan att skålla dem. Skållning gör till exempel att hårt rågkross mjuknar. Det som är trevligt med denna produkt är att den ger karaktär åt brödet eftersom man får något mer att tugga på. Brödet är mellangrovt, saftigt och har en otroligt god smak. Bli inte rädda för det långa receptet, det här är ett enkelt bröd men det kräver att man är hemma en dag.

Havrekärnor

ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

30 g surdeg
110 g vetemjöl
100 g ljummet vatten

50 g havregryn
150 g kokande vatten

DAG 2, MORGON

125 g vatten
surdegen och skållningen från gårdagen
20 g vetekli
40 g havrekärnor
9 g salt
240 g vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
 1. Rör ihop surdeg, vatten och mjöl i en bunke. Täck med lock och låt stå under natten.
 2. Rosta havregrynen i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Lägg över grynen i en skål och häll på det heta vattnet, täck med lock/plastfolie och låt stå i rumstemperatur under natten.
DAG 2, MORGON
 1. Blanda vatten, surdeg, skållning, vetekli, havrekärnor, salt och vetemjölet lite i taget. Rör runt för hand tills allt blandats.
 2. Låt degen vila i 45 min.
 3. Vik degen genom att blöta handen i vatten och ta tag i degens kant. Dra försiktigt i degen och vik den in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten. Fortsätt tills du kommit varvet runt, undersidan ska hamna uppåt.
 4. Låt jäsa 45 min.
 5. Vik igen.
 6. Låt jäsa 45 min.
 7. Vik sista gången.
 8. Låt jäsa 60 min.
 9. Mjöla bakbordet och strö havregryn ovanpå. Häll försiktigt ut degen på bordet utan att arbeta den. Dra ut degen till en smal rektangel och vik degen på mitten så att du får ett avlångt bröd, tryck till skarven. Lägg över på bakplåtspapper.
 10. Låt jäsa färdigt, vilket tar någon timme.
 11. Sätt ugnen på 250°C.
 12. Sätt in brödet i mitten av ugnen på baksten eller förvärmd plåt. Sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 25-30 min.