Rågkusar

Av: Elin Jönsson

En kompis bad mig baka något som skulle likna Fazers Rågkusar. Först fick jag ju smaka rågkusarna men de föll inte mig i smaken. Ganska torra och hårda. Det enda jag gillade var den syrliga smaken från surdegen. Första försöket blev förvånansvärt bra men lite för kompakta och för lite syrlighet från surdegen. Vid andra provbakningen tog jag mer surdeg och jäst, lite mindre vetekli och mer rågmjöl. Det blev inte så stor förändring som jag kanske hade tänkt mig så bullarna fick genomgå ett provbak till. Vid tredje provbakning känner jag att jag inte kan komma så mycket närmare. Det jag saknar är den där syrliga tonen som Fazers rågkusar har, men det kan ju också bero på någon tillsats de har i sina bullar. Jag får vara nöjd så, de blev ju faktiskt goda.


11 BULLAR

DAG 1, MORGON

155 g fint rågmjöl
350 g kokande vatten
6 g havssalt

DAG 1, KVÄLL

5 g jäst
30 g vatten
130 g rågsurdeg
30 g vetekli
110 g vetemjöl special fullkorn
ca 100 g fint rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, MORGON
 1. Mät upp rågmjöl och salt i en bunke och häll över kokande vatten. Rör runt och sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur till kvällen.
DAG 1, KVÄLL
 1. Lös jästen i kallt vatten i en degblandare.
 2. Tillsätt surdeg, vetekli, vetemjöl och rågmjöl lite i taget. Arbeta degen i 10 min. Degen kommer vara ganska kladdig.
 3. Låt degen jäsa i 1,5 h.
 4. Häll ut degen på mjölat bakbord och försök arbeta den trots att den är kletig. Forma degen sedan till en rektangel och skär ut 11 bitar.
 5. Lägg bitarna på bakplåtspapper på en bricka och sätt plastfolie över. Ställ in i kylen för jäsning över natten.
DAG 2, MORGON
 1. Ta fram bullarna i rumstemperatur om de inte är färdigjästa.
 2. Sätt ugnen på 250 ̊C.
 3. Pensla bullarna med olja.
 4. Sätt in bröden i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 200 ̊C och grädda tills innertemperaturen är 98 ̊C, ca 15 min.
 5. Låt bullarna svalna på galler, svep sedan in dem i en handduk och låt dem ligga i rumstemperatur under dagen så att de får mogna.