Olof Viktors kavring

Av: Elin Jönsson

Olof Viktors är ett företag som startades av Jan Hedh i Glemminge. I tidningen BAKA hittade jag ett recept på deras kavring och nu har jag provbakat. Brödet har god smak och den kompakta konsistensen som en kavring ska ha, dock blev det för lågt på grund av att jag använde en för stor form. Jag blev alltså inte helt nöjd med brödet, men nu har jag räknat om receptet (som finns här under) så nu bör brödet bli lagom stort. Gräddningstiden kan eventuellt bli längre än vad som står i receptet eftersom det blir ett större bröd, använd termometer så blir det bäst.


ETT BRÖD

DAG 1, MORGON

60 g fint rågmjöl
13 g havssalt
165 g vatten

DAG 2, MORGON

8 g jäst
165 g vatten
Skållningen ovan
50 g rågsurdeg
200 g fint rågmjöl

DAG 2, LUNCHTID

Degen ovan
7 g jäst
100 g mörk sirap
330 g fint rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, MORGON
 1. Mät upp mjöl och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över mjölet och saltet och rör runt till en gröt. Sätt lock på bunken och låt skållningen stå i rumstemperatur i 24 h.
DAG 2, MORGON
 1. Lös jästen i vattnet i en degblandare.
 2. Tillsätt skållning, surdeg och rågmjöl.
 3. Knåda degen i 5 min. Täck med plastfolie och låt degen jäsa 3 h och 15 min.
DAG 2, LUNCHTID
 1. Blanda degen från morgonen med jäst, sirap och rågmjöl.
 2. Arbeta degen i 15 min i maskin.
 3. Låt degen jäsa i 60 min.
 4. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma den till ett avlångt bröd. Lägg brödet i en smord rektangulär form och pensla brödet med smält smör.
 5. Låt brödet jäsa i 45 min.
 6. Sätt ugnen på 250 °C.
 7. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen, gärna på baksten, och spruta in vatten i ugnen. Sänk temperaturen till 180 °C efter 5 min. Grädda brödet tills innertemperaturen nått 98 °C, ca 1 h. Pensla brödet med smält smör direkt efter ugnen.