Morotsbröd med vetegroddar

Av: Elin Jönsson

Vetegroddar består av den innersta delen av vetekornet. Grodden är den som gror när man stoppar vetekornet i jorden. Eftersom grodden gör att en ny planta växer upp innehåller den mycket näringsämnen, bland annat innehåller den protein, vitaminer och mineraler. När vanligt vetemjöl framställs är det grodden och skalet runt kärnan som tas bort, vilket gör att de hälsosammaste och näringsrikaste delarna inte finns i vetemjöl. Detta är en anledning till att man ska välja produkter med fullkorn, det vill säga produkter som har skaldelar kvar, dels för fibrerna och dels för näringsämnenas skull. Vetegroddar har en konsistens som fint sågspån och en nötliknande smak. Det här enkla brödet med vetegroddar är en riktig höjdare! Det går snabbt att baka, allt som allt tar det ungefär 3 timmar. Inga förberedelser, surdegar eller skållningar krävs.

Vetegroddar

ETT BRÖD

12 g jäst
2,5 dl vatten
2 dl finrivna morötter
0,5 msk olja
0,5 msk honung
1 dl vetegroddar
3 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl vetemjöl special
¼ dl pumpakärnor
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR

  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt morötter, olja, honung, vetegroddar, dinkelmjöl och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen i 15 min.
  3. Tillsätt pumpakärnor och salt och arbeta degen i ytterligare 5 min, degen ska bli glansig och smidig och ha utvecklat glutentrådar.
  4. Låt degen jäsa i 40 min.
  5. Smörj en avlång form.
  6. Häll ut degen på mjölat bakbord utan att arbeta den. Vik in långsidan mot mitten, tryck till med handloven. Vik sedan långsidan en gång till och tryck till med handloven så att du har ett avlångt bröd.
  7. Lägg över brödet i formen och låt det jäsa ca 40 min.
  8. Sätt ugnen på 250 °C.
  9. Spraya brödet lätt med vatten och strö över önskade frön.
  10. Ställ in brödet längst ner i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 °C, ca 35 min.