Lingonkubb

Av: Elin Jönsson

Min tanke när jag började på den här bakningen var att jag skulle göra två kubb av degen och låta dessa jäsa i en gjutjärnsgryta över natten. Det blev inte riktigt så. Med inspiration från mina recept på äppelkubb och lingongrova satte jag den här degen, lite innan jag hann inse att degen blev alldeles för liten för att kunna utgöra två kubb. Därför blev det istället ett bröd i en 1,5 liters avlång sockerkaksform och ett lite mindre bröd i en form som jag köpte i USA. Jag har länge varit på jakt efter en mindre brödform så jag blev väldigt glad att jag hittade en. Här kommer receptet på brödet som blev fantastiskt gott!


ETT NORMALSTORT BRÖD OCH ETT LITET BRÖD

10 g jäst
275 g vatten
10 g rapsolja
10 g honung
175 g surdeg, bubblig och med jäskraft
40 g vört (eller 5 dl svagdricka/porter som reducerats ned till 1 dl, mät sedan upp 40 g av detta)
130 g fint rågmjöl
90 g grahamsmjöl
335 g vetemjöl special
35 g solroskärnor
10 g havssalt
20 g lingon, mixade

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, EFTERMIDDAG
  1. Lös jästen i vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt allt utom solroskärnor, salt och lingon. Arbeta degen i 10 min och tillsätt sedan resten av ingredienserna och arbeta degen i ytterligare 10 min.
  3. Låt degen vila i 30 min.
  4. Dela degen i två bitar, den ena biten ska vara ca 1/3 av hela degen och den andra biten blir då ca 2/3 av hela degen. Forma bitarna till avlånga bröd och lägg dem i smörade formar.
  5. Strö lite mjöl på bröden och sätt sedan plastfolie över. Sätt in bröden i kylskåpet och låt dem jäsa över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Ta ut bröden ur kylen om de inte är färdigjästa.
  2. Sätt ugnen på 250 °C.
  3. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, gärna på baksten. Spraya vatten in i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Grädda bröden tills innertemperaturen är 98 °C, ca 25 min för det lilla brödet och ca 30 min för det normalstora brödet.