Lingongrova

Av: Elin Jönsson

Brödet lingongrova från Pågen har alla koll på. Här kommer mitt bidrag till att göra Sverige till ett bättre brödland, detta genom att ni ska baka ert eget lingongrova som är sju resor godare. Det finns några ingredienser i brödet som jag vill prata om innan receptet. Vi kan börja med vört. Vört är en mörk vattenlösning som fås fram vid öltillverkning. Jag gör en slags låtsasvört genom att koka ner svagdricka. En flaska innehåller 500 g så för att få fram det som kan liknas vid vört ska svagdrickan kokas ner till 100 g. Kulörsoja är något som brukar tillsättas i såser för att få en fin brun färg. Det här är inget som ni måste ha i ert bröd, det är bara till för utseendets skull och ger ingen smak till brödet. Jag använde det för att få en härlig brun nyans på brödet. Ni vet känslan när man verkligen lyckas med något, det känns som att man växer någon centimeter på höjden. När jag skar upp det här brödet fick jag en sådan känsla, och gud vad glad jag blev. Rågkärnorna ger en härlig grov textur till brödet. Det krävs en hel del förberedelser och pyssel men det är så värt det för er som har tid och lust!


ETT BRÖD

7 g jäst
200 g vatten
5 g rapsolja
6 g honung
25 g rågsurdeg
20 g vört
65 g fint rågmjöl
45 g graham
200 g vetemjöl special
25 g rågkärnor
6 g solroskärnor
5 g havssalt
En skvätt kulörsoja till önskad färg
10 g lingon, mixade

GÖR SÅ HÄR

DAG I, KVÄLL
 1. Lägg rågkärnorna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker och lite till. Koka upp och låt sedan puttra i 20-25 minuter, se så att det hela tiden är vatten i kastrullen. Kärnorna ska mjukna och få ett glasartat utseende. Dra av kastrullen från plattan, häll över rågen med vattnet i en bunke och täck med lock. Låt stå 1 h. Häll sedan av vattnet och förvara rågen i bunken med lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
 2. Koka ner en flaska svagdricka (500 g) till 100 g vört och använd sedan 20 g av det till degen dagen efter, spara resten i kylskåpet.
DAG 2, MORGON
 1. Lös jästen i vattnet i en degblandare.
 2. Tillsätt olja, honung, surdeg, vört, rågmjöl, graham och vetemjölet lite i taget.
 3. Arbeta degen i 10 min.
 4. Tillsätt rågkärnor, solroskärnor, salt och kulörsoja. Arbeta degen i ytterligare 5 min.
 5. Tillsätt sist lingonen och arbeta degen tills de är jämnt fördelade.
 6. Lägg över degen i en bunke och täck med lock, låt jäsa 30 min.
 7. Vik degen genom att ta tag i degens kanter och vik in mot mitten så att undersidan hamnar uppåt.
 8. Låt degen jäsa 1 h under lock.
 9. Vik degen igen.
 10. Låt degen jäsa till dubbel storlek under lock, ca 1,5-2 h.
 11. Häll ut degen på mjölat bakbord och rundriv degen till en boll. Forma degen till ett ovalt bröd, lägg över brödet på bakplåtspapper eller hålplåt och låt det jäsa till dubbel storlek, ca 1,5 h.
 12. Sätt ugnen på 250 °C.
 13. Strö grahamsmjöl över brödet och sätt in brödet längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 200 °C efter 10 min. Grädda tills innertemperaturen är 98 °C, ca 20-25 min.