Kornbröd med tranbär

Av: Elin Jönsson

Det här är ett bröd från Pain de Martins blogg, ett grovt sådant med tranbär. Brödet blev väldigt fint och gott, men var aningen för sött för min smak. Tranbären tillför en hel del sötma så om man vill kan man hoppa över dem. Skållningen gjordes med kaffe, en annorlunda skållningsvätska eftersom jag annars använder kokande vatten. Som alltid är det spännande att prova något nytt!


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

50 g surdeg
200 g ljummet vatten
120 g rågmjöl

DAG 2, MORGON

100 g pumpafrö
75 g tranbär (torkade)
25 g linfrö
100 g matkorn (ex. frebaco)
250 g hett kaffe

DAG 2, LUNCH

10 g jäst
rågsurdegen från ovan
skållningen från ovan
75 g brödsirap
15 g salt
100 g rågmjöl
150 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda surdeg med vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Rosta pumpafröna i en torr stekpanna tills de fått färg. Häll över pumpafröna i en bunke och mät upp övriga ingredienser. Häll över kaffet och rör runt. Täck med lock och låt skållningen svalna.
DAG 2, LUNCH
  1. Lös jästen i en degblandare med en liten skvätt vatten.
  2. Tillsätt surdeg, skållning, sirap, salt och mjölet, arbeta degen i 5 min. Degen kommer vara ganska lös men inte rinnig.
  3. Smöra en brödform. Klicka ner degen i formen, tryck till ovansidan med en blöt hand och dra sedan med en skrapa eller slickepott över ytan så den blir slät. Strö lite mjöl ovanpå.
  4. Täck formen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur tills degen rest sig några centimeter och man kan se små hål på ytan (det tog 2,5 h för mitt bröd).
  5. Sätt ugnen på 250 °C .
  6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen. Sänk temperaturen till 200 °C efter 15 min och grädda brödet i ytterligare 45 min eller tills innertemperaturen är 98 °C.
  7. Låt brödet svalna på ett galler och vira sedan in brödet i en handduk och låt det vila till dagen efter innan du skär i det.