Kornbröd

Av: Elin Jönsson

Första gången jag bakade det här brödet fick jag slänga det. Andra gången är det en fullträff! Första gången jag bakade brödet hade jag köpt hela korn från Saltå kvarn men den här gången köpte jag matkorn från Frebaco (sådana man också kan äta till middag). Det här gjorde att vattnet som jag tillsatte blötläggningen absorberades lättare, eftersom kornen inte omgavs av ett hårt hölje utan var delade. Jag fick då inte vätska kvar i bunken med blötläggningen som vid första bakningen. Den slutliga degen blir då fastare och innehåller inte för stor mängd vatten. Jag använder degblandare när jag bakar brödet men det går för hand också med lite armstyrka. Degen ska inte knådas någon längre stund. Det här är mitt favoritbröd i den grova kategorin och det utgör nästan varje dag en av mina mackor till frukosten.


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

SURDEG
50 g surdeg
200 g vatten
120 g fint rågmjöl

BLÖTLÄGGNING
300 g kallt vatten
150 g matkorn
75 g solrosfrön
75 g pumpafrön
25 g linfrö

DAG 2, MORGON

Surdegen och blötläggningen från gårdagen
ev 5 g jäst
15 g salt
100 g brödsirap
120 g fint rågmjöl
200 g vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Blanda surdeg, vatten och rågmjöl i en bunke och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. Häll upp matkorn, frö och vatten i en annan bunke. Blanda och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
DAG 2, MORGON
  1. Lös eventuellt jästen i en liten skvätt vatten i en degblandare.
  2. Tillsätt surdegen, blötläggningen och de andra ingredienserna, mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en jämn deg, den behöver inte arbetas någon längre stund.
  3. Klicka ner den kladdiga degen i en smörad rektangulär form. Ta vatten på handen och tryck till ytan, dra sedan med en slickepott eller skrapa för att jämna till ytan. Strö lite rågmjöl ovanpå, sätt plastfolie över och ställ in brödet i kylen för jäsning över dagen eller i rumstemperatur om du jäser utan jäst.
  4. När brödet jäst upp ca 2-3 cm är det dags för gräddning, små hål ska då synas på ovansidan. Beroende på kraft i surdegen tar det 6-8 h, ställ fram brödet i rumstemperatur om det inte är klart efter den tiden och låt det jäsa färdigt.
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 250 °C. Sänk värmen till 200 °C efter 15 min och låt brödet stå ytterligare 45 min.
  6. Låt brödet svalna på galler och vira sedan in det i en bakduk. Det är viktigt att brödet får vila till frukosten dagen efter, annars kan det upplevas döbakat.