Dinkelbröd med hel dinkel

Av: Elin Jönsson

Det här blir ett härligt dinkelbröd vill jag lova! Tyvärr fick jag inte tag på hel dinkel till bakningen så jag använde hel råg istället. Den hela rågen fungerade utmärkt den också men är det ett dinkelbröd ska det såklart vara dinkel till 100 procent. Dinkelsurdegen fås enkelt fram genom att du matar din surdeg med dinkelmjöl. Det blir ett saftigt, luftigt bröd med tuggmotstånd, ett bröd som rekommenderas.


ETT BRÖD

DAG 1, KVÄLL

100 g hel dinkel
1,5 dl kallt vatten

DAG 2, MORGON

Den blötlagda dinkeln
7 g jäst
375 g kallt vatten
50 g dinkelsurdeg
250 g fullkornsdinkelmjöl
25 g honung

DAG 2, 2 H SENARE

Fördegen
Kokt dinkel
240 g siktat dinkelmjöl
12 g havssalt

GÖR SÅ HÄR

DAG 1, KVÄLL
  1. Skölj dinkeln och lägg den i blöt över natten.
DAG 2, MORGON
  1. Koka upp dinkeln i nytt vatten (vattnet ska täcka dinkeln i kastrullen, mer behövs inte). Ställ kastrullen åt sidan i ca 10 min och häll sedan av vattnet. Kärnorna ska fortfarande ha kvar tuggmotstånd.
  2. Lös jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt surdeg, mjöl och honung. Vispa ihop så ingredienserna blir jämnt fördelade. Täck bunken med lock och låt stå tills fördegen jäst till ungefär dubbel storklek. Fördegen är bubblig och porös när den är klar, ca 2 h.
DAG 2, 2 H SENARE
  1. Blanda fördegen med den kokta dinkeln och mjölet i en degblandare.
  2. Arbeta degen i 10 min, tillsätt sedan saltet och arbeta degen i ytterligare 5-8 min. Kontrollera att ett starkt glutennätverk har bildats. Degen kommer vara ganska lös men smidig.
  3. Lägg över degen i en smord 1,5 liters form. Platta till degen med blöt hand och jämna sedan till ytan med en skrapa eller slickepott. Strö lite dinkelmjöl över brödet.
  4. Låt brödet jäsa tills det nått formens kant, det tog ca 1 h för mitt bröd.
  5. Sätt ugnen på 250 °C.
  6. Sätt in brödet längst ner i ugnen. Sänk temperaturen till 200 °C efter 15 min och grädda brödet i ytterligare 15 min eller tills innertemperaturen är 98 °C.
  7. Låt brödet svalna på galler.