Bovetebullar med dinkelmjöl

Av: Elin Jönsson

Bovete kan köpas i lite olika form. Helt, krossat, flingor eller som mjöl. Bovete är inte gjort på något sädesslag utan är en ört, men eftersom det liknar egenskaperna som sädesslagen har så räknas det in bland dem. Bovete är alltså glutenfritt. Bovete innehåller ett ämne som kan irritera ögonen, det är därför som man ska skölja bovetet i vatten/kokande vatten innan man använder det. Texturen på dessa bovetebullar blir ganska tät med goda inslag av de rostade solroskärnorna.


15 BULLAR

40 g solroskärnor
25 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 tsk honung
1 msk olivolja
300 g dinkelmjöl fullkorn
230 g vetemjöl special
0,5 msk salt
70 g boveteflingor
2 dl fil

GÖR SÅ HÄR

  1. Rosta solroskärnorna i en het torr stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg.
  2. Lös jästen i vattnet i en degblandare. Tillsätt honung, olivolja, dinkelmjöl och ungefär hälften av vetemjölet lite i taget. Arbeta degen i ca 10 min.
  3. Tillsätt salt, boveteflingor, solroskärnorna, fil och resten av vetemjölet och arbeta degen i ytterligare ca 10 min tills den är smidig.
  4. Låt degen jäsa i 30 min
  5. Sätt ugnen på 250 °C.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla först bitarna till runda bullar och gör dem sedan smalare i ändarna. Lägg på bakplåtspapper och låt dem jäsa i 20 min.
  7. Mjöla bullarna lätt och snitta dem sedan med vass kniv.
  8. Sätt in bullarna i mitten av ugnen på baksten eller förvärmd plåt. Sänk värmen till 225 °C efter 5 min och grädda bröden i ytterligare 7-10 min tills de fått fin färg.